[Bug 57745] New: httpd exits 1 with no stderr when proxy_balancer_module is enabled

classic Classic list List threaded Threaded
11 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 57745] New: httpd exits 1 with no stderr when proxy_balancer_module is enabled

Bugzilla from bugzilla@apache.org
https://bz.apache.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=57745

            Bug ID: 57745
           Summary: httpd exits 1 with no stderr when
                    proxy_balancer_module is enabled
           Product: Apache httpd-2
           Version: 2.4.12
          Hardware: Macintosh
            Status: NEW
          Severity: normal
          Priority: P2
         Component: mod_proxy_balancer
          Assignee: [hidden email]
          Reporter: [hidden email]

httpd exits 1 quickly after launch with no stderr when proxy_balancer_module
(and proxy_module) is enabled.  This makes it extremely difficult to determine
what the problem is.

In general, I'm trying to enable proxies and use proxy_balancer_module.
However, even though mod_proxy loads fine, whenever I uncomment loading
mod_proxy_balancer.so, httpd exits with 1 and no stderr.

Built from source:

apr-1.5.1
apr-util-1.5.4 --with-ldap

httpd-2.4.12:
./configure --prefix=/usr/local/apache2 --enable-mods-shared=all --enable-ldap
--enable-auth-ldap --enable-authnz-ldap --enable-ssl --with-ldap
--with-apr=/usr/local/apr/bin/apr-1-config
--with-apr-util=/usr/local/apr/bin/apu-1-config

Mostly using the default .conf, the extra module loading is in a different
.conf under sites, reproduced below.


ServerRoot "/usr/local/apache2"

Listen 80

LoadModule authn_file_module modules/mod_authn_file.so
LoadModule authn_core_module modules/mod_authn_core.so
LoadModule authz_host_module modules/mod_authz_host.so
LoadModule authz_groupfile_module modules/mod_authz_groupfile.so
LoadModule authz_user_module modules/mod_authz_user.so
LoadModule authz_core_module modules/mod_authz_core.so
LoadModule access_compat_module modules/mod_access_compat.so
LoadModule auth_basic_module modules/mod_auth_basic.so
LoadModule reqtimeout_module modules/mod_reqtimeout.so
LoadModule filter_module modules/mod_filter.so
LoadModule mime_module modules/mod_mime.so
LoadModule log_config_module modules/mod_log_config.so
LoadModule env_module modules/mod_env.so
LoadModule headers_module modules/mod_headers.so
LoadModule setenvif_module modules/mod_setenvif.so
LoadModule version_module modules/mod_version.so
LoadModule unixd_module modules/mod_unixd.so
LoadModule status_module modules/mod_status.so
LoadModule autoindex_module modules/mod_autoindex.so
LoadModule dir_module modules/mod_dir.so
LoadModule alias_module modules/mod_alias.so

<IfModule unixd_module>
User daemon
Group daemon
</IfModule>

ServerAdmin [hidden email]

<Directory />
    AllowOverride none
    Require all denied
</Directory>

DocumentRoot "/usr/local/apache2/htdocs"
<Directory "/usr/local/apache2/htdocs">
    Options Indexes FollowSymLinks
    AllowOverride None
    Require all granted
</Directory>

<IfModule dir_module>
    DirectoryIndex index.html
</IfModule>

<Files ".ht*">
    Require all denied
</Files>

ErrorLog "logs/error_log"

LogLevel warn

<IfModule log_config_module>
    LogFormat "%h %l %u %t \"%r\" %>s %b \"%{Referer}i\" \"%{User-Agent}i\""
combined
    LogFormat "%h %l %u %t \"%r\" %>s %b" common

    <IfModule logio_module>
      LogFormat "%h %l %u %t \"%r\" %>s %b \"%{Referer}i\" \"%{User-Agent}i\"
%I %O" combinedio
    </IfModule>

    CustomLog "logs/access_log" common
</IfModule>

<IfModule alias_module>
    ScriptAlias /cgi-bin/ "/usr/local/apache2/cgi-bin/"
</IfModule>

<IfModule cgid_module>
</IfModule>

<Directory "/usr/local/apache2/cgi-bin">
    AllowOverride None
    Options None
    Require all granted
</Directory>

<IfModule mime_module>
    TypesConfig conf/mime.types

    AddType application/x-compress .Z
    AddType application/x-gzip .gz .tgz
</IfModule>

<IfModule proxy_html_module>
Include conf/extra/proxy-html.conf
</IfModule>

<IfModule ssl_module>
SSLRandomSeed startup builtin
SSLRandomSeed connect builtin
</IfModule>

Include /usr/local/apache2/conf/sites/*.conf



### in sites/*.conf:

Listen 443

LoadModule cgid_module modules/mod_cgid.so
LoadModule authnz_ldap_module modules/mod_authnz_ldap.so
LoadModule ldap_module modules/mod_ldap.so

LoadModule ssl_module modules/mod_ssl.so
LoadModule authn_socache_module modules/mod_authn_socache.so
LoadModule socache_shmcb_module modules/mod_socache_shmcb.so

#LoadModule proxy_html_module modules/mod_proxy_html.so
LoadModule proxy_module modules/mod_proxy.so
#LoadModule proxy_connect_module modules/mod_proxy_connect.so
#LoadModule proxy_ftp_module modules/mod_proxy_ftp.so
LoadModule proxy_http_module modules/mod_proxy_http.so
#LoadModule proxy_fcgi_module modules/mod_proxy_fcgi.so
#LoadModule proxy_scgi_module modules/mod_proxy_scgi.so
#LoadModule proxy_fdpass_module modules/mod_proxy_fdpass.so
#LoadModule proxy_wstunnel_module modules/mod_proxy_wstunnel.so
#LoadModule proxy_ajp_module modules/mod_proxy_ajp.so
#LoadModule proxy_express_module modules/mod_proxy_express.so
LoadModule proxy_balancer_module modules/mod_proxy_balancer.so
LoadModule lbmethod_byrequests_module modules/mod_lbmethod_byrequests.so
LoadModule lbmethod_bytraffic_module modules/mod_lbmethod_bytraffic.so
LoadModule lbmethod_bybusyness_module modules/mod_lbmethod_bybusyness.so
LoadModule lbmethod_heartbeat_module modules/mod_lbmethod_heartbeat.so


#LoadModule xml2enc_module modules/mod_xml2enc.so


SSLSessionCache        "shmcb:/usr/local/apache2/logs/ssl_scache(512000)"
SSLSessionCacheTimeout  300

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.

---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 57745] httpd exits 1 with no stderr when proxy_balancer_module is enabled

Bugzilla from bugzilla@apache.org
https://bz.apache.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=57745

Eric Covener <[hidden email]> changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
                 OS|                            |All
             Status|NEW                         |NEEDINFO

--- Comment #1 from Eric Covener <[hidden email]> ---
maybe the slotmem requirement?

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.

---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 57745] httpd exits 1 with no stderr when proxy_balancer_module is enabled

Bugzilla from bugzilla@apache.org
In reply to this post by Bugzilla from bugzilla@apache.org
https://bz.apache.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=57745

--- Comment #2 from john gale <[hidden email]> ---
Are you talking about https://bz.apache.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=52841

Also, I should have included the debug output:

% sudo /usr/local/apache2/bin/httpd -e debug -X
[Mon Mar 23 12:58:19.743679 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module authn_file_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_authn_file.so
[Mon Mar 23 12:58:19.744064 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module authn_core_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_authn_core.so
[Mon Mar 23 12:58:19.744195 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module authz_host_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_authz_host.so
[Mon Mar 23 12:58:19.744347 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module authz_groupfile_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_authz_groupfile.so
[Mon Mar 23 12:58:19.744522 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module authz_user_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_authz_user.so
[Mon Mar 23 12:58:19.744696 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module authz_core_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_authz_core.so
[Mon Mar 23 12:58:19.744883 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module access_compat_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_access_compat.so
[Mon Mar 23 12:58:19.745028 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module auth_basic_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_auth_basic.so
[Mon Mar 23 12:58:19.745202 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module reqtimeout_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_reqtimeout.so
[Mon Mar 23 12:58:19.745361 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module filter_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_filter.so
[Mon Mar 23 12:58:19.745530 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module mime_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_mime.so
[Mon Mar 23 12:58:19.745756 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module log_config_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_log_config.so
[Mon Mar 23 12:58:19.745903 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module env_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_env.so
[Mon Mar 23 12:58:19.746089 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module headers_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_headers.so
[Mon Mar 23 12:58:19.746308 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module setenvif_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_setenvif.so
[Mon Mar 23 12:58:19.746954 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module version_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_version.so
[Mon Mar 23 12:58:19.747113 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module unixd_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_unixd.so
[Mon Mar 23 12:58:19.747306 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module status_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_status.so
[Mon Mar 23 12:58:19.747522 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module autoindex_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_autoindex.so
[Mon Mar 23 12:58:19.747770 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module dir_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_dir.so
[Mon Mar 23 12:58:19.748027 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module alias_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_alias.so
[Mon Mar 23 12:58:19.749006 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module cgid_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_cgid.so
[Mon Mar 23 12:58:19.751149 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module authnz_ldap_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_authnz_ldap.so
[Mon Mar 23 12:58:19.751484 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module ldap_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_ldap.so
[Mon Mar 23 12:58:19.751981 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module ssl_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_ssl.so
[Mon Mar 23 12:58:19.752272 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module authn_socache_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_authn_socache.so
[Mon Mar 23 12:58:19.752421 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module socache_shmcb_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_socache_shmcb.so
[Mon Mar 23 12:58:19.752845 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module proxy_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_proxy.so
[Mon Mar 23 12:58:19.753462 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module proxy_http_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_proxy_http.so
[Mon Mar 23 12:58:19.754041 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module proxy_balancer_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_proxy_balancer.so
[Mon Mar 23 12:58:19.754179 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module lbmethod_byrequests_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_lbmethod_byrequests.so
[Mon Mar 23 12:58:19.754305 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module lbmethod_bytraffic_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_lbmethod_bytraffic.so
[Mon Mar 23 12:58:19.754423 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module lbmethod_bybusyness_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_lbmethod_bybusyness.so
[Mon Mar 23 12:58:19.754578 2015] [so:debug] [pid 94898:tid 140735259001616]
mod_so.c(266): AH01575: loaded module lbmethod_heartbeat_module from
/usr/local/apache2/modules/mod_lbmethod_heartbeat.so
% echo $?
1

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.

---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 57745] httpd exits 1 with no stderr when proxy_balancer_module is enabled

Bugzilla from bugzilla@apache.org
In reply to this post by Bugzilla from bugzilla@apache.org
https://bz.apache.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=57745

john gale <[hidden email]> changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
             Status|NEEDINFO                    |NEW

--- Comment #3 from john gale <[hidden email]> ---
Yes, adding in these two modules allows httpd to stay alive:

LoadModule slotmem_shm_module modules/mod_slotmem_shm.so
LoadModule slotmem_plain_module modules/mod_slotmem_plain.so

It would be great if a debug / error message could be added to this codepath.
I did not even see the message "Failed to lookup provider 'shm' for 'slotmem':
is mod_slotmem_shm loaded??" in the debug log.

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.

---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 57745] httpd exits 1 with no stderr when proxy_balancer_module is enabled

Bugzilla from bugzilla@apache.org
In reply to this post by Bugzilla from bugzilla@apache.org
https://bz.apache.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=57745

john gale <[hidden email]> changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
                 CC|                            |[hidden email]

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.

---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 57745] httpd exits 1 with no stderr when proxy_balancer_module is enabled

Bugzilla from bugzilla@apache.org
In reply to this post by Bugzilla from bugzilla@apache.org
https://bz.apache.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=57745

Eric Covener <[hidden email]> changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
             Status|NEW                         |NEEDINFO

--- Comment #4 from Eric Covener <[hidden email]> ---
I'm not sue why you don't see it. Are you sure you're looking at the main/base
error log? I see you didn't attach _any_ erorlog messages.

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.

---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 57745] httpd exits 1 with no stderr when proxy_balancer_module is enabled

Bugzilla from bugzilla@apache.org
In reply to this post by Bugzilla from bugzilla@apache.org
https://bz.apache.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=57745

john gale <[hidden email]> changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
             Status|NEEDINFO                    |NEW

--- Comment #5 from john gale <[hidden email]> ---
That's because there are no error log messages when I launch httpd.  When
launching automatically through launchd (on Mac OS X) I modified the plist to
spit stdout and stderr to a log.  Without including the slotmem modules,
loading / starting the launchd plist does not output anything to the stdout or
stderr log;  system log shows something like "httpd exited with 1. Relaunching
in 10s..."

When running through command line 'sudo httpd -e debug -X', I get some debug
module output as pasted above, but no errors as far as I can see.  The
individual sites' access and error logs are not populated at all, I'm assuming
because httpd never loads fully before exiting.

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.

---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 57745] httpd exits 1 with no stderr when proxy_balancer_module is enabled

Bugzilla from bugzilla@apache.org
In reply to this post by Bugzilla from bugzilla@apache.org
https://bz.apache.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=57745

--- Comment #6 from Eric Covener <[hidden email]> ---
>  The individual sites' access and error logs are not populated at all

Right, they shouldn't. But the globally defined errorlog should (and does) on
other platforms.

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.

---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 57745] httpd exits 1 with no stderr when proxy_balancer_module is enabled

Bugzilla from bugzilla@apache.org
In reply to this post by Bugzilla from bugzilla@apache.org
https://bz.apache.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=57745

Mohd <[hidden email]> changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
                 CC|                            |[hidden email]

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 57745] httpd exits 1 with no stderr when proxy_balancer_module is enabled

Bugzilla from bugzilla@apache.org
In reply to this post by Bugzilla from bugzilla@apache.org
https://bz.apache.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=57745

Mohd <[hidden email]> changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
            Version|2.4.12                      |2.4.33

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Bug 57745] httpd exits 1 with no stderr when proxy_balancer_module is enabled

Bugzilla from bugzilla@apache.org
In reply to this post by Bugzilla from bugzilla@apache.org
https://bz.apache.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=57745

Eric Covener <[hidden email]> changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
         Resolution|---                         |WORKSFORME
             Status|NEW                         |RESOLVED

--- Comment #7 from Eric Covener <[hidden email]> ---

[Sat Jun 27 08:04:08.614432 2020] [proxy_balancer:emerg] [pid 402:tid
4437056960] AH01177: Failed to lookup provider 'shm' for 'slotmem': is
mod_slotmem_shm loaded??

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]